Translate

donderdag 9 juli 2015

Nekklem

Op 9 juli 2015 lees ik in de krant dat er een onderzoek komt naar het aanzetten van de nekklem door de politie. Kennelijk vindt men dat het aanzetten van een nekklem -soms gebruikt om  verdachten in bedwang te houden- uiterst omstreden. Met de Minister voorop en het OM in zijn kielzog zijn er al tal van excuses aangeboden over het politie optreden. 

Een de-escalerende werking zou van deze uitspraken uit moeten gaan en de rust in de openbare orde sfeer in den Haag en omstreken terug moeten brengen. Voorts wordt gesuggereerd dat zuurstofgebrek debet is geweest aan de dood M. Henriquez.

Vooralsnog zijn geen onderzoeksresultaten bekend en in Nederland wonen ongeveer 17 miljoen deskundigen die allemaal een mening mogen hebben van mij, maar dan toch. Er worden op dit moment tal van bijzaken bijgehaald om woorden kracht bij te zetten. 5 Agenten zijn op dit moment geschorst, hangende het onderzoek. Andere agenten in den Lande worden onheus bejegend. Het vertrouwen in de politie en in justitie is op dit moment verre van ideaal. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard volgens een oude zegswijze. Alles wat is opgebouwd wordt hard en meedogenloos onderuit gehaald.

Ik heb meerdere blogs van mijn collega’s gelezen en gedeeld. Alle blogs lichten een andere kant van deze vreselijke casus toe. De bewapening van politie is niet goed genoeg (geen taser) geen adequate tussenoplossing is voorhanden. Uiteraard is er wel een onderzoek gaande naar de taser perspectieven.

Training is meedogenloos herhalen en oefenen van geweldsituaties, procedures en handelingen. Althans dat zou zo moeten zijn. De politie oefent en traint bruto een slordige 32 uren per jaar. De nadruk ligt op de toetsmomenten en niet op het oefenen, helaas. Dat vindt de politiek kennelijk genoeg en dus wordt haar verantwoordelijkheid hierin afgevinkt. Dan zijn we -de politie- weer voor een tijdje gecertificeerde papieren tijgers, uitzonderingen daargelaten.

Maar degenen in de politiek die over ons beslissen wil ik voorhouden dat het politievak een zwaar beroep is met een roeping. Niet voor het geld maar om steeds goed proberen te doen voor iedereen. Boeven vangen en de misdaad uitbannen dat is onze basis, in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag en de geldende rechtsregels. Daarin worden we ernstig gehinderd.

Wij zijn mensen, geen robots en uiteraard maken wij met zijn allen fouten iedere dag opnieuw. We voelen altijd de hete politieke- en publieke adem in onze rug. Onze opponenten daarentegen proberen ons met alle mogelijke middelen die voorhanden zijn een halt toe te roepen. Alleen de fouten schijnbaar door de politie gemaakt, worden altijd onder een vergrootglas gelegd en misselijkmakend uitvergroot. Steeds opnieuw probeert de politie bescherming te bieden aan iedereen binnen onze maatschappij opofferingsgezind 24/24 - 7/7. 

Jammer vind ik dat het benoemen van de nekklem een eigen leven is gaan leiden. Een oneigenlijk containerbegrip met een incorrecte uitleg en vieze nasmaak.

Inderdaad het aanzetten van een nekklem is een uiterst complex precair middel. Wanneer een nekklem wordt aangezet zijn er een aantal accenten heel erg belangrijk. Een strot of keel blessure is snel gebeurd.

Het meest mooie effect van het resultaat na aanleggen van een perfecte verwurging of omstrengeling is wanneer dit uitgeoefend wordt op basis van technieken en niet met kracht. Als voorbeeld op de tatami (judomat) onder stringente regels. Een sportieve judo-dans tussen twee sportieve opponenten en sportvrienden onder optimale omstandigheden van veiligheid. De bloedtoevoer wordt dan sterk beperkt of teniet gedaan. De strot en het keel gedeelte blijft buiten beschouwing. Degene die de verwurging ondergaat voelt dat hij of zij in een weldadige roes komt te zitten en alle weerstand wordt gebroken en vloeit weg. Een afklop-gebaar met de hand geeft aan dat de verwurging effectief is en men geeft op. De verwurging wordt dan afgebroken. Het doel is behaald.

Vorenstaande is een korte technische beschouwing tijdens een judowedstrijd of –oefening. Er bestaan legio variaties met verwurgingen.

Wederzijds respect en gezondheid staat gelukkig voorop in deze tak van sport. En, je kunt na de verloren partij of oefenwedstrijd gezond verdergaan met oefenen. In het judo maar ook in het leven is er altijd een sterkere- een meer technische- of gewoonweg een betere man of vrouw . Baas boven baas, vroeg of laat. Als gediplomeerd judoleraar B heb ik met verwurgingstechnieken veel ervaring opgedaan en hierin onderwezen. 

In Den Haag is een situatie ontstaan die onmiddellijk politie-ingrijpen heeft vereist. De collega’s hebben opgetreden en M. Henriquez heeft niet meegewerkt. Onder meer stressoren door lawaai, omstanders, paniek, dreigingen, het begin van een smeltkroes van geweld of amok, het terechtkomen in een tunnelvisie, zijn debet geweest aan het inzetten van geweld door de politie om de openbare orde te handhaven. Geweld is gebrukt omdat de aan te houden persoon zich hevig verzette.

Het gebruik van een taser zou de situatie vergemakkelijkt kunnen hebben evenals de medewerking van de aangehouden persoon. Zijn gezondheidstoestand kon vooraf niet geverifieerd worden. Dat kan altijd pas achteraf. Mogelijk is hij door verstikking om het leven gekomen. Maar het kan net zo goed lichamelijk of medisch gezien anders zijn geweest. Ook dat kan alleen maar achteraf worden vastgesteld uit recherche- en medisch onderzoek, hoor en wederhoor.

Ik hoop dat de wereld in Nederland snel positief zal veranderen. Ondertussen werkt de politie met onverminderde inzet verder aan onze gezamenlijke veiligheid, ondanks CAOpolitie 2015 perikelen,


                               "walk in my shoes and then tell me how to do my job"