Translate

zondag 12 juli 2015

City trip naar Koln

Afgelopen vrijdag lekker op het gemak treinen naar Keulen, een grote stad met trekpleisters die ertoe doen. We stappen uit de trein en meteen staan we oog in oog met de Dom een mooi en tegelijk imposant bouwwerk. Je kijkt er je ogen uit. Aan de details aan de buitengevels lijkt geen einde te komen. Een stil stenen panorama met grote aantrekkingskracht op mensen. De werkelijkheid is toch bombastischer dan een stille prent. Mijn maedjes en ik bekijken de buitenkant. De binnenkant bewaren we voor later, als een kers op het dessert.

Op het kerkplein zijn vele nationaliteiten verzameld. De Dom heeft een grote Oost Europese aantrekkingskracht te horen aan het taalgebruik waarvan ik slechts de klanken herken. Allemaal mooi, prachtig gebundeld in blijheid. Of toch anders? Ik kom daarop nog terug.

We lopen de stad in. De drukte is fenomenaal. Je loopt bijna over de koppen zo druk is het met toch nog genoeg ruimte om je heen om op toeristische modus te flaneren langs alles en iedereen door. Ik ken een aantal winkels qua naam maar ook vele winkels niet. Mijn dochter Lauren kent die bijzondere kenmerkende winkels, uiteraard. 

In Keulen sporten of lopen de mensen veel, het kan ook zijn dat mensen met obesitas de stad mijden! Wie zal het zeggen. Het valt me wel op dat iedereen aan het straat-lunchen is van Italiaanse culinaire gerechten tot drankjes en verkoelende ijs-inname om de smaakpapillen te laten ontploffen of zo.

In de stad maken muzikanten vocaal en instrumentaal, ons vertoeven tot een visueel en gelijktijdig oorstrelend aura. Ik hoor een mooie dame spelen op een harp zinnenstrelend mooi en ingetogen. Haar handen toveren muziek van warme klanken die door de lucht zweven tot in de oren van de vele voorbijgangers.

Het is er druk. Vele etablissementen met terrasjes zijn propvol met mensen die culinair aan het genieten zijn. Wij vinden ook een mooie plaats voor een lunch in een typische Duitse eetgelegenheid.

Vooral de oudere categorie mensen weet dit te vinden. Ik denk bij mezelf, hier zitten we goed, blijkt ook. Mensen komen er binnen met vrienden en bekenden. Maar rondkijkend zie ik ook veel oudere dames alleen zitten. Dat valt mij op.
Of ze last hebben van het alleen zijn, dat weet ik niet. Het is nu eenmaal zo, ze laten zich door hun eenzaamheid niet ontmoedigen. Vaak zijn mensen in gezelschap van anderen en tegenstrijdige verlangens juist alleen en geïsoleerd. We rekenen onze bestellingen af en gaan voldaan op zoek naar de kers op het toetje. Juist ja, de Dom van Keulen en nu naar binnen. We zijn erg benieuwd.

We flaneren nog een hele tijd door de city drukte en komen rustig street-walkend in de steeds warmere stad retour bij ons startpunt, de Dom.

Heel wat muzikanten onderweg reeds gepasseerd komen we opnieuw uit bij een groepje muzikanten op de Domplatz. Een van hen heeft een flink stuk uitgehold hout in zijn handen, maakt hiermee wat angstaanjagende dollende grapjes en gesticuleert van jewelste met dit muzikale wapen, een didgeridoo, een instrument van Australische origine. Heel anders dan de alpenhoorn van gelijke afmetingen.

Dan begint hij te spelen, de anderen maken op hun trommels ritmische klanken, dan begint didgeridoo speler ook nog zijn drumstel te beroeren. De klanken die zij in hun samenspel produceren lijken uit het binnenste van de aarde vandaan te komen. Zo mooi, apart en sinister. 

Alsof de Domplatz bovenop een vulkaan van een muzikale eruptie is gelegen, waar geen ontkomen aan is. De Domplatz figureert en deint zachtjes mee als een waar odeon. Er is iets met deze plek op aarde. Mooi toch!

De Dom is binnen han(d)bereik.  Ik heb al zwervers gezien. Sommigen zijn mismaakt, oud, versleten en lijken te wachten op hun dood als ze geen klinkende munten krijgen van voorbijgangers. Ik moet plots aan de paaseilanden denken aan de stille stenen creaturen. Ook de zwervers zijn onbekend, doodstil en lijken versteend. Zij zijn gehuld in gewaden en donkere kleding. Hun gezichten zijn verhuld en daardoor anoniem. Deze mensen hebben mogelijk veel leed meegemaakt. Zou het ook hier zo zijn. Want sommige zwervers zijn bedriegers die misbruik maken van de goedwillendheid en vrijgevigheid. Ik plaats een groot denkbeeldig vraagteken. 

In Europa hoeft niemand honger te lijden en we omarmen vluchtelingen en asielzoekers in steeds grotere aantallen. De meeste passanten hebben geen medelijden met deze bedelaars. De kartonnen bedelbekertjes zien er laveloos gekreukt en vooral leeg uit.

Dan lopen mijn maedjes en ik de kerk binnen. Van de drukte en de zonnehitte naar de koelte en gelijktijdig warmte die binnen deze kerk heerst. De Dom is van binnen nog innemender dan van buiten. Vele kerkschatten zijn er te bezichtigen. Grote mooie godsdienstige beelden, de relikwieën van de drie koningen en andere oude gestorven kerkvorsten en notabelen met voor mij onleesbare Latijnse opschriften. 

Glas in lood ramen die de zon temperend binnenlaten en voor een melodramatisch kleurrijk pastel licht zorgen. Honderden jaren van werk verricht door ontelbare werkende magistrale handen hebben gemaakt van de Dom wat deze op de dag van vandaag uitstraalt.

Vele mensen doneren geld aan kaarsen. Om de kaarsen met gevoelvolle gedachten te laten branden tot in de eeuwigheid. Het resultaat is een kleine zee van witte lichten die lijkt te ebben en te vloeden op een rustige zee van jewelste. Mensen hebben er veel voor over om de reis te ondernemen om in de Dom een kaarsje op te steken voor hun dierbaren en overledenen. Wij steken ook drie kaarsjes op en doneren een vrijwillige bijdrage.

Alles mag hier en niets moet, financieel gezien. De kerkbanken nodigen uit voor retraite en-of gebed en overpeinzingen. Het is voor mij moeilijk om te vertellen wat deze kerk te bieden heeft in haar pracht en glorie. Ontelbare fotoshots worden door iedereen gemaakt binnen dit juweel van eendracht en menselijke gengenheid.

Buiten gekomen schijnt dat nagenoeg niemand iets over heeft voor de zwervers die als bijen op honing afkomen, of vergis ik mij hierin.

Weetjes;

#De Romeinen vestigden er hun gouverneurszetel voor de provincie Germania Inferior, waaronder ook de nu Nederlandse gebieden ten zuiden van de Rijn en grote delen van België vielen.

#De nederzetting groeide uit tot een flinke stad die omgedoopt is tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium en is door de Romeinen ommuurd. Overblijfsels van deze muur zijn er nog.

#De dom van Keulen (Dom St. Peter und Maria) is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen.  De bouw begon op 15 augustus 1248 en kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen.

#De Dom is in de Tweede Wereldoorlog door veertien zware luchtbommen geraakt maar heeft hij de oorlog zonder desastreuze schade doorstaan. Bijna 90% van Keulen is toen platgebombardeerd.

#Alleen al het feit dat de Dom een eeuwigdurende bouwput is waar constant aan wordt gewerkt, laat zien dat de kathedraal voor veel mensen een grote waarde heeft. De instandhouding van de Dom kost circa 14 miljoen euro per jaar.

#In de decennia na de Tweede Wereldoorlog had de Dom tamelijk veel te lijden onder zure regen.

#Het hedendaagse beeld van Keulen wordt vooral gedomineerd door de Dom.

Het is beslist de moeite waard om Colonia te bezoeken,


Gr Han