Translate

vrijdag 17 juli 2015

Schietincident politie

Elke politieman en –vrouw gaat iedere dag opnieuw op dienst en weet vooraf niet wat op het politiepad zijn of haar richting op komt rollen, of wat te wachten staat. De maatschappij is grillig en meedogenloos hard geworden en we zijn er nog niet. Excessen en geweldsituaties lopen in een hoog tempo op. In dit battlefield doet uw politie haar werk. Daar waar anderen wegrennen om confrontaties uit de weg te gaan, juist daar houdt uw politie stand en handhaaft de openbare orde en probeert chaos te voorkomen.

Iedere diender oefent de kwaliteiten om geweldsituaties het hoofd te bieden. Als laatste in de rij is er het vuurwapen. De Nederlandse politie gebruikt het dienstvuurwapen nog steeds heel weinig. Soms als de maatschappelijke ontwrichting en de gevaarzetting te hoog worden of het eigen lijf en leden met de dood worden bedreigd, kan en mag onder stringente voorwaarden het vuurwapen gebruikt worden. Slechts alleen om erger te voorkomen of eigen- of andermans leven te redden, ter uitschakeling van de veroorzaker.

Politiemensen zijn geen cowboys of thrillseekers. Alle politiemensen in Nederland liggen tegenwoordig onder een vergrootglas, wat hen er niet van weerhoudt om toch met overgave en betrokkenheid hun werk 24/24 7/7 voor iedereen die vertoeft in “Nederland te blijven doen met een onverzettelijke inzet. Je zou bijna gaan denken dat de politie naïef is met zo'n mindset!

Dan komt in 2013 een collega van mijn basisteam in het nauw en schiet op een bestuurder die aangehouden moet worden in verband met een ramkraak. Bovendien heeft deze verdachte nog een jaar gevangenisstraf tegoed. Bij de poging de verdachte te arresteren probeert deze weg te rijden. 

Mijn collega voelt zich bedreigd doordat er op hem ingereden wordt en aldus schiet hij op de bestuurder. Deze verdachte heeft nog een heel palmares van criminele feiten achter zijn naam staan.

Bij dit schietincident wordt niet de bestuurder maar de bijrijder gewond door een politiekogel.

Na schietincidenten komt er altijd een intern onderzoek geïnitieerd door justitie en uitgevoerd door de rijksrecherche. Daar is niets mis mee ingevolge de politionele transparantie. Uiteindelijk vindt de rechter in zijn uitspraak iets van het optreden en het schietincident.

Na dit schietincident en ingesteld onderzoek heeft Justitie geen grond gezien voor verdere vervolging en kan de schietende collega gewoon doorgaan met zijn politiewerk. 

Ik en vele collega's, met mij kunnen onze collega betitelen als een leuke vent met het hart op de juiste plaats, vol met politionele- en maatschappelijke betrokkenheid. Altijd positief, goedlachs, sfeer verhogende kwinkslagen en leuke praatjes. Bovendien is hij altijd bereid om een stapje extra te doen voor onze collega’s en voor de burgerij. Hij is er eenvoudigweg, daar waar nodig. Gevraagd en ongevraagd. Kortom een goeie diender.

Er kan bovendien in Nederland beroep aangetekend worden tegen rechterlijke uitspraken, het seponeren van strafzaken et cetera. Dat is het mooie aan het Recht in Nederland in gevolge de democratie, een mooi Grieks woord.

Door de gewonde bijrijder wordt beroep aangetekend omdat justitie op basis van feitenmateriaal geen vervolging instelt. De zaak dient opnieuw bij de rechtbank na tussenkomst van het Gerechtshof.

Vrijdag 17 juli 2015 -sowieso een inktzwarte dag ivm de herdenking van MH17 - volgt er de uitspraak die voor heel politie Nederland en de burgers als te zwaar beladen wordt betiteld.

De uitspraak
Volgens de rechtbank heeft de dertigjarige agent uit Kerkrade buitenproportioneel en ondoordacht gehandeld tijdens de inzet van een arrestatie eenheid op 22 augustus 2013 in Heerlen. Volgens de rechtbank is er echter geen sprake van noodweer. (!)

De agent schoot op iemand die met zijn auto op agenten inreed. Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden.
Het OM had twee weken geleden om vrijspraak gevraagd. ,,Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt'', aldus de woordvoerster van het OM.

Smartengeld toegekend
De kogel treft de bijrijder. Dat had volgens de chirurg zijn dood kunnen zijn, als de man een centimeter meer naar rechts was geraakt. (Dit is toch niet het geval geweest!) De rechtbank veroordeelt de agent ook tot het betalen van 750 euro voor de kapot geschoten kleding en 3500 euro smartengeld.

Justitie heeft de zaak in eerste instantie geseponeerd waarna het slachtoffer naar het gerechtshof in Den Bosch stapt om vervolging af te dwingen, met succes.

Ook raadsman Rino Jonkers van de agent tekent hoger beroep aan. ,,Als dit de consequentie is voor een agent die naar eer en geweten zijn werk doet, is dat onacceptabel''. Het ontbreekt de rechters totaal aan inlevingsvermogen welke doodsangsten mijn cliënt en zijn collega's hebben moeten doorstaan. Dat hakt er stevig in.'' Aldus Jonkers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook hoger beroep aangetekend tegen de uitzonderlijk hoge straf voor deze schietende agent. Korpschef Bouman reageert vol verbijstering en ongeloof op het vonnis. 

Het OM heeft afgelopen vrijdag geconcludeerd dat de agent heeft geschoten uit angst voor zijn leven. Bovendien heeft de agent niet de bedoeling gehad om de bijrijder te raken.

De volledige uitspraak van de rechtbank:  http://t.co/dCrev3hF9R

#Vanmiddag zijn wij collega’s als een en dezelfde politiefamilie bij elkaar gekomen in Sittard en hebben gepraat, overlegd en emotioneel onze gevoelens geuit tegen de uitspraak. Er zijn harde woorden van frustratie en medegevoel geuit maar deze oprechte bewoordingen blijven binnen onze politiefamilie. Dat moet kunnen. Mooi dat ook nu weer de gelederen gesloten worden om onze normale dienstuitvoering te kunnen gaan verrichten deze avond en donkere sinistere nacht, met dit onacceptabele oordeel van onze collega in ons achterhoofd. Kunnen wij nog ons werk doen is een pregnante vraag die overeind blijft staan. Heel Nederland staat op zijn kop, nu de politiek nog vragen om de Nationale politie niet te vergeten.

Belangrijk op dit moment is het wel en wee van onze collega en zijn gezin, een statement als een huis wordt er verwacht van de eenheidsleiding. Dit statement is vrij snel in de communicatielijnen gekomen waardoor de gemoederen in Sittard aanvaardbaarder worden maar deze "brok" in onze keel is niet uit te vlakken. We zijn aangeslagen!

Dan blijkt dat er op hoog niveau inclusief met Gerard Bouman onze korpschef is overlegd. Uitsluitsel is dat wij onze collega niet laten vallen en dat we teleurgesteld blijven tot het hoger beroep heeft gediend en hopelijk een positievere wending zal opleveren in eerste instantie voor onze collega maar ook voor de Nationale politie. 

De publieke opinie die ik uit de sociale media lees, staat achter de politie. Dat is mooi om te lezen omdat de laatste 3 weken deze casus al het 3e dramatische voorval op rij oplevert voor politiemensen in dienst die hun uiterste best doen om excessen te voorkomen en de maatschappij alleen maar veilig willen houden.

De reactie van Korpschef Bouman zal ik u niet onthouden

Korpschef Bouman: ,,Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank'', liet korpschef Gerard Bouman in een verklaring weten. ,,Ik heb aangegeven dat onze collega alle steun van de organisatie kan verwachten die hij nodig heeft. We zullen dit vonnis uiteraard nauwkeurig bestuderen, maar wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie.''

Onze regiochef Gery Veldhuis heeft intussen in de media met een felle reactie gereageerd op de uitspraak.

De uitspraak is opnieuw een zware dreun voor het moreel van iedere agent op straat. Afgelopen weken heeft de politie het al zwaar te verduren gehad na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Politiebonden hebben reeds alarm geslagen dat agenten minder snel ingrijpen uit angst berispt, ontslagen of gevangenisstraf te krijgen. Nu is wat het optreden betreft het hek van de dam. 

Uiteindelijk krijgt elk land de politie die het verdient. De politiek heeft een mening die zij oplegt in wet- en regelgeving. Op basis van de wet- en regelgeving spreken onafhankelijke rechters recht wat krom of fout is gegaan maar zij kunnen en mogen ook anders omgaan met eerdere rechterlijke beslissingen of uitspraken. Dat staat hun vrij want zij zijn onafhankelijk. In deze casus van onze collega is de rechterlijke opstelling wrang en een klap wordt gevoeld tot in alle geledingen van de Nationale politie.

De politie is geen aangeschoten wild. Dan moet de Nederlandse bevolking ook niet willen. Uiteraard worden er fouten gemaakt. Waar niet. Maar de Nederlandse politie is waakzaam en dienstbaar en zorgt voor Uw veiligheid. Dat blijven we ook doen.

Geef ons wel de kans om ons werk op een goeie gezonde wijze met trots te kunnen blijven uitoefenen.

Namens mijn collega’s van de politie Sittard, wens ik onze collega R, alle mogelijke steun, hulp en bijstand in deze moeilijke tijd. Dat mag hij verwachten van zijn Nationale politie en van zijn collega’s,