Translate

zaterdag 13 februari 2016

Baby van 6 maanden, verlaten

Op Carnavals maandagochtend heb ik incidenten afhandeling samen met collega en meervoudig gelukkige opa Jan. Ons bewakingsgebied ligt in coma. De carnaval heeft flinke gaten geslagen in het uithoudingsvermogen van velen. Kortom de wereld in het zuiden ligt er desolaat en verlaten bij. De storm heeft het land flink bij de “neus” genomen. De gevreesde excessen zijn net niet uitgekomen. De vrees om wat er had kunnen gebeuren is er voor vele openbare bestuurders niet minder om.

Harde maatregelen zijn getroffen. Het buitenplezier is hard gekraakt door veronderstellingen die niet zijn uitgekomen. Maar wat als......

We hebben een paar wijkzaken bij ons, die we net voor de briefing nog kunnen afronden. Jan moet i.v.m. een buitenlandse boete een rechtshulpverzoek afhandelen. Ikzelf moet in mijn wijk aan de slag met een incident met een loslopende hond. Jan en ik maken op de bewuste locaties afspraken en spreken mensen aan op hun gedrag.

Dan maken we voor aanvang van de briefing nog een rondje door de wijken. Retour aan het bureau gekomen, krijgen we van de meldkamer een ietwat vreemde ongelofelijke melding waardoor we de aanstaande briefing noodgedwongen missen.

De meldkamer deelt ons mede dat er op een adres een baby van 6 maanden is afgegeven. De kennelijke moeder is met onbekende bestemming, en telefonisch onbereikbaar, met de noorderzon vertrokken, naar het schijnt. Dus wordt de politie ingeschakeld. Who else is available!!

Op het bewuste adres - gelukkig een warm nest - aangekomen zit de vrouw des huizes op de bank met een warme rode deken  op haar schoot. In deze deken zit het mooiste denkbare levende cadeautje verstopt. Een babymeisje van circa 6 maanden met een liefelijk gezicht en een aandoenlijke lach. De moeder heeft net voordat zij is vertrokken met de noorderzon bij een plaatselijke winkel nog wat spulletjes gekocht voor baby’s voeding en verzorging. De baby heeft net gegeten en blijft tevreden lachen met twinkelende onschuldige ogen. Ook naar Jan en mij. Een brede naslag in de politiesystemen geeft geen opheldering, uitkomst of andere lichtpunten in deze misère.

Jan noteert zoveel mogelijk zaken maar is al snel klaar. Een aantal zaken kunnen niet onderzocht worden om de doodeenvoudige reden van het ontbreken van de persoonsgegevens. Noch het kenteken van de auto waarin de moeder heeft gereden.

Ik verzoek de meldkamer om de crisisdienst voor de zorg in te schakelen voor opvang van de baby, mocht de moeder niet bekend worden. Dit is een absurde realiteit waarmee we rekening mee moeten houden.

De meldkamer slaagt er helaas op hun beurt niet in om de juiste instantie te bereiken en wil overleggen met de huisartsenpost. U kunt zich voorstellen dat er op dat moment al een flinke tijdstermijn verstreken is.

Even later meldt de meldkamer dat zij er toch in geslaagd is om de hulpverlening te bereiken. Op datzelfde moment of net iets eerder komt er een auto de oprit opgereden met als bestuurster de moeder. Zij is zichtbaar aangeslagen want zij heeft nog wat persoonlijke zaakjes moeten afhandelen? En het belang van haar kind dan! Nu komt zij haar baby ophalen. Iedereen in de woning inclusief Jan en ik zijn met stomheid geslagen.

Bij pubers kun je verwachten dat er niet wordt nagedacht over de consequenties van gedrag maar bij deze moeder die de puberleeftijd al geruime tijd achter zich heeft gelaten, verwacht je zoiets toch niet.

Jan belt weer met de professionele hulpverlening en legt de nieuwe verwikkelingen voor aan de professionals. De hulpverlening praat nog even aan de telefoon met de onverantwoordelijke moeder en zal op dit adres langsgaan voor een pittig gesprek.

Jan en ik nemen sluiten deze interventie en gaan retour. We hebben alles eraan gedaan. Als sluitstuk wordt wel een zorgmelding opgemaakt. Het resterende steentje dat wij nog kunnen bijdragen.

Je weet natuurlijk nooit of iemand zijn gedrag positief zal veranderen. Al is het maar voor het kind. Gelukkig is zij pas 6 maanden jong. Echter ge- en ongewenst gedrag wordt altijd doorgegeven ook al kan de baby de verwikkelingen rondom haar persoontje nog steeds niet bevatten.

Ik denk vaker dat het ieders morele plicht is om in de maatschappij zijn bijdrage te doen en verantwoordelijk te zijn.

Echter voor het aller moeilijkste in ons bestaan is nog geen opleiding bedacht, namelijk het krijgen en het opvoeden van kinderen. Gelukkig gaan veel mensen hier wel goed mee om.

Als we de woning verlaten lacht de baby nog steeds, hoe zal het haar in haar verdere leven vergaan? 

 Hoop doet leven,  n’est ce pas