Translate

dinsdag 1 maart 2016

Het voorportaal en bad boy

Onlangs op tv gekeken naar een politie thriller.  Het verhaal en de intriges beginnen heel klein maar lopen uit op een woeste vulkaan onder de dop van een explosieve eruptie. Met de trillende duim net nog op de kratermond. Gesoigneerd met blitse live snapshots.

In het kort; in een woning ligt een vuurwapen in verjaardags-verpakking. De moeder - een oude bekende van de politieman -  komt dit voorval aan het bureau melden. Haar dochter is volledig ontspoord en de weg volledig bijster. Het huiselijke leven en -patroon heeft zij geheel naast zich neer gelegd vanwege, loverboy praktijken, drugs en valse verliefdheid.

Het vuurwapen moet gevonden worden want de vrees dat het vuurwapen illegaal gebruikt zal worden is sterk aanwezig. De politieman wordt overruled bij zijn voorstel voor een sobere aanpak in eerste aanleg. Er wordt een volledig Swat Team ingezet in een niveau verhogende spannende casus. De muziek scherpt de emoties en de angst melodieus aan tot grote tenen krommende hoogten. 

Maar ja, shit happens zo ook bij de politie, dus ook in deze casus, hier en nu. Bij het binnenstormen van de woning gaan er een aantal zaken mis. Dat had niemand bij de politie van tevoren kunnen inschatten of weten. Snel geschoten beeldfragmenten uit de losse pols, de vastgelegde menselijke maat, angst en haantjes gedrag pareren de situatie, die slecht uitpakt voor de geharnaste politie en vergroten de situatie buiten proportioneel.

Om de aflevering op te pimpen worden er een aantal ingrediënten op de set rondgestrooid waarvan iedereen smult en in het verhaal meegezogen wordt in een draaikolk van emoties en spanning. Het vuurwapen wordt – na zoeking - gevonden. De vader des huizes die ook nog invalide door een beenblessure is, beweegt zich voort met een loopstok. Hij wordt getaserd door iemand uit het Swat team omdat deze in het donker in het portaal, een slagwapen of een geweer vermoedt bij de invalide vader. Zwaar gewond wordt de vader comateus afgevoerd. De politieman wordt er door de meldster op aan gekeken dat er zoveel bruut geweld onnodig is gebruikt. Uiteindelijk komt alles toch nog goed (episode bad boys, DCI Banks)

Veiligheid staat voorop met inbegrip van de vooraf toetsing van de on-mogelijkheden, veilig snel werken en meester van de situatie blijven. 

Deze film inleiding brengt mij terug naar mijn eigen job en een voorval dat al lang geleden heeft plaatsgevonden. Ik heb dan dienst met collega Armand. We hebben al enkele weken meldingen vanaf een bepaalde locatie. Drugs zouden in het beeld zijn en ten slotte ook nog vuurwapen(s) in een woning. Deze hot info wordt anoniem aangedragen op een zodanige wijze dat er onmiddellijk politie actie vereist is.

De potentiële verdachte is ambtshalve bekend bij de politie met een zogenaamde waslijst aan antecedenten waar je u tegen zegt. Echter op het moment dat de anonieme vuurwapen informatie aangedragen wordt, is het rustig rondom het reilen en zeilen van deze persoon. 

Het straatbeeld en de gedragingen en de menselijke verplaatsingen zijn - net nu – als zeer rustig te betitelen. De straat is gelegen in een politie aandachtsgebied waar in het verleden geregeld meldingen gedaan zijn van criminele feiten door meerdere buurtbewoners daar. 

Armand en ik checken de politieregisters en de informatie. Gewapend met een machtiging tot binnentreden, bellen wij ‘s ochtends vroeg aan bij dit adres.

Er is dan nog niemand op straat in deze afbraak wijk. Vele omringende woningen zijn al afgebroken en deze woning weerstaat nog heel even de storm van asbest ontmanteling en geplande sloop. De omgeving oogt ietwat desolaat.  We hebben geen back-up aangevraagd wel collegiale bijstand op afstand, mocht het nodig zijn. Want je weet het maar nooit wat je te verwachten en te verduren krijgt. Bovendien in deze wijk zijn de bewoners meestal ’s ochtends thuis in diepe rust! Wat weer in ons voordeel werkt.

Na aanbellen komt de verdachte niets vermoedend aan de deur. Hij wordt in kennis gesteld van het feit wat wij als politie komen doen bij hem in zijn woning. We hoeven de machtiging niet te gebruiken. We vorderen de uitlevering van vuurwapens en/of munitie krachtens de Wet. De verdachte verleent ons toegang tot zijn woning. Als we in het gangpad staan komt onverwachts zijn hondenvriend uit de keuken. Een grote- en ontzettend gespierde pitbull. De pitbull kijkt ons aan alsof hij talloze politie bemoeienissen gewend is. Hij likt met zijn grote tong langs zijn ontzettende sterke hapklare bek. Alsof hij deze ochtend al een politieman in vol ornaat heeft verorberd.

Armand en ik zijn ietwat afgeleid door vriendje pitbull. De verdachte loopt intussen de woonkamer in om het vuurwapen te pakken om dit aan ons te overhandigen.

De pitbull loopt mee met zijn baas. In het kozijn naar de woonkamer is een kinder hoog hekwerk met scharnieren geplaatst dat achte de pitbull dichtslaat. Ik kan gemakkelijk over het hekwerk heen stappen. Echter direct achter het hekwerk staat de pitbull on his ground, op zijn territoir dat hij bewaakt of bewaken moet uit vroegere noodzaak, wellicht. De hond heeft plotsklaps geen vriendelijk gezicht meer maar is omgeturnd in een vechtmachine. We kunnen niet verder. De hond is niet te vertrouwen. Iedereen weet dat Pitbull-beten niet te versmaden zijn.

De verdachte loopt naar een kast in de woonkamer. We roepen naar hem als hij een graai maakt naar de bergplaats in de kast naar het veronderstelde vuurwapen. Voorzichtig vastpakken en geen onverwachte dingen doen is hier onze opdracht aan de verdachte. De verdachte begrijpt ons en handelt conform onze verdere aanwijzingen.

De pitbull interesseert het geen snars, hij heeft kennelijk wel zin in een robbertje vechten met de smerissen. Ik zie opeens dat hij mooie grote witte tanden - als van een haai - in zijn bek heeft staan, een rij dik, dat dan weer wel. Gelukkig staat het hekwerk tussen ons in. Ik heb de hand uit voorzorg op mijn pistool.

De verdachte komt naar ons toe en overhandigt voorzichtig het kennelijke vuurwapen. Het is deze keer geen echt vuurwapen maar wel degelijk geschikt voor be- of afdreiging. De pitbull blijft rustig, zeker omdat zijn baas erbij is.

De verdachte wordt geboeid klaar om afgevoerd te worden naar het politiebureau. We telefoneren naar een bekende of familielid om voor de hond te komen zorgen.

We transporteren de verdachte naar het bureau waar de recherche met hem aan de slag gaat over diverse feiten en het voorhanden hebben van een dreigend vuurwapen.

Achteraf had er van alles kunnen gebeuren door de aanwezigheid van deze pitbull. Het is allemaal niet gebeurd en zodoende kunnen we ongehavend verder gaan met ons reguliere politiewerk.

Het had evengoed heel anders kunnen uitpakken. 

Ook Armand en ik hadden dit niet kunnen voorzien noch anderen in het politievak. Geluk in combinatie met vakmanschap en ervaring is deze keer aan onze zijde geweest.

Deze week de 2 daagse IBT gehad in Kerkrade. Maak een plan met escapes, een plan a, een plan b en een noodplan. Ken de situatie vraag door en zorg dat alles helder is om op te treden. Zorg voor back-up indien nodig. Context gedreven politie optreden, sluit verassingen zoveel mogelijk uit en ga dan pas resoluut en voortvarend aan de slag. Eigen veiligheid en veilig werken staan voorop, vuurwapen zien is eigen vuurwapen trekken. Ik hoor het die grote beer van een IBT docent met zijn rossige baard nog steeds zeggen.

En weet je wat? Hij heeft voor 100% gelijk