Translate

woensdag 17 juni 2015

#CAO politie 2015 (1)

In Canada mag de politie niet staken. Zij steken zichtbaar de draak met hun #cao positie en lijden in stilte in een clownsbroek. Kijk daar valt mij nu ook de broek van af.

Vorige week heb ik een vakbondsvergadering bijgewoond in het politiebureau te Sittard. Ons bureau is van 11.00 tot 12.15 uur gesloten geweest. De mensen van de 4 gezamenlijke vakbonden hebben in deze tijd een goed verhaal verteld. Ze zijn behoorlijk in de bres gesprongen maar het heeft niet genoeg geholpen tot dusver. Kennelijk moeten de politie messen geslepen worden. Maar, ook wij mogen niet zonder meer staken wanneer de openbare orde en de veiligheid in het gedrang zouden kunnen komen. Het voorstel tot staken wordt voorgelegd aan de rechter die dan een uitspraak doet.

Minister van der Steur is onlangs in Limburg geweest. Vragen om meer politiemensen worden door hem niet gehonoreerd. We hebben meer grenzen met het buitenland (België en |Duitsland) dan elke andere Nederlandse provincie. Grensoverschrijdende criminaliteit is een heet hangijzer en dat blijft voorlopig zo gedijen.

De 0,8% loonsverhoging waarover in de media gesproken is, betreft een sigaar uit eigen doos en heeft helemaal niets met de cao onderhandelingen van doen. Ook al pronkt de Minister hier min of meer mee in de media.

Ik lees verder in de media dat universiteitsziekenhuizen een cao afsluiten voor 75.000 werknemers met 3,8% loonsverhoging. De bouwwereld gaat richting 5,5%. Dan weet ik niet precies hoe alles uitgekristalliseerd is en of er nog financiële veren geplooid en gladgestreken zijn.

Vreemd vind ik wel dat ik deze informatie pas uit de media heb vernomen op het moment dat alles zo goed als beklonken is. Of de medewerkers uit de universiteitsziekenhuizen of uit de bouwwereld, senioren dagen of vakantiedagen, hebben moeten inleveren en andere ingeburgerde zekerheden, ook dat weet ik niet.

Vaak is het een sigaar uit eigen doos die in de politiek bekokstoofd wordt.

Politiewerk ten slotte is zwaar werk, lichamelijk en vooral ook psychisch. Politiemedewerkers moeten tot 67 jaar doorwerken net zoals de meeste Nederlanders. De pensioenen staan onder druk. Meer politiepersoneel is hard nodig maar een onmogelijke opgave.

Politie is meestal als eerste ter plaatse in het midden van een chaos situatie, amok, bij een levensbedreigend ongeval of een criminele afrekening. Vandaag weer op het nieuws gekomen dat tijdens de grote brand in Roermond jongstleden dat, de politiemedewerkers niet goed genoeg beschermd zijn geweest tegen rondvliegend asbest. Geen beschermende kleding is voorhanden geweest maar als je een beetje geluk hebt gehad wel een mondkapje.

Achteraf hebben mensen in witte pakken met dure uitrustingen Roermond weer veilig en asbest vrij gemaakt. Vele dagen later is het kennelijk nog te gevaarlijk in normale werkkleding asbest op te ruimen. Behalve voor de politie die onbaatzuchtig in de bres springt en helpt waar mogelijk.

Ook bij grote branden met onbekende ingrediënten staat de politie in de vuurlinie en als zij geluk heeft uit de ongezonde windstoten om de eventuele verkeerschaos te regelen, opdat mensen veilig huiswaarts kunnen rijden naar hun gezin. Gelukkig luister t uw politie graag naar de experts, de brandweer, op dergelijke momenten.

De gemiddelde leeftijd bij de Limburgse politie loopt sterk op naar 50+. Er moet steeds meer werk verzet worden met minder middelen, auto’s en personeel. Er wordt steeds meer gevraagd van de medewerkers. Momenteel staat de boog erg gespannen.

9 van de 11 regionale eenheden politie hebben zich niet gehouden aan de wettelijke verplichte arbeid- en rusttijden voor politiepersoneel. Mede hierdoor wordt politiewerk als zeer zwaar ervaren.

De inrichting en vorming van de nationale politie gaat veel te snel. Daardoor is er teveel onrust en zijn de vakbonden druk in de weer om offensief tegengas te geven om de menselijke maat te behouden.

De vakbonden vragen aan de medewerkers hoe nu verder met de politieacties. Moeten de acties harder worden en vooral wat moet er gedaan worden om het publiek niet in het harnas te jagen. En, hoe gaan we verder nu we al 4 jaar 0% loon erbij gekregen hebben. Waar kunnen we kietelen met een flinke jeuk als doel. U weet toch ook dat jeuk soms erger is dan pijn.

Ik hoop niet dat we in een clownsbroek gaan rondlopen!


Politiek zorg ervoor dat politie niet als aangeschoten wild gaat rondlopen, maar de hulpverlener blijft die u sinds jaar en dag van ons gewend bent,