Translate

woensdag 28 november 2018

Met pensioen of nog ff wachten!


Vanmorgen i.p.v. de Limburger-krant, mijn nieuwe Samsung tablet op de dagdagelijkse nieuwsgaring nageslagen. Waarin SP Lilian Mathijsen zich hard maakt voor een redelijke pensioenleeftijd voor iedereen. 

De premier belooft in zijn eerdere uiteenzetting in een video opname  dat zware beroepers kunnen stoppen met werken met de gezegende leeftijd van 65 jaar. Deze groteske luchtballon spat uit elkaar want de tijden veranderen nu eenmaal!

Dividend belasting kwam eerder ook al als een schimmige haas uit zijn hoge hoed getoverd. Nu vindt de regeringsleider dat pas na de nieuwe verkiezingen de keuze gemaakt moet worden of de pensioenen qua leeftijd minder stijgen dan de leeftijdsverwachting, ten koste van de vele miljarden! Belastinggeld..

Gelukkig ben ik geen rekenkundige of politiek dier. Ik vind dat gedane beloften in stand gehouden moeten worden Zo niet dan groeit de Pinokkio neus uit tot een …van jewelste. Of  het op het verkeerde been zetten van de daadwerkelijke kiezers. 

Zware beroepen. Ik meen bij vlagen van subtiele verstandsverbijstering of mijn boerenklompengevoel zegt mij dat ook ik een dergelijk zwaar beroep uitoefen, al bijna 42 jaar op dit moment.

Het hakt er behoorlijk in. Alle grafieken en gevoelens over een haalbaar pensioen, ten spijt.

De laatste tijd mag ik deelgenoot worden van collega’s die de minimaal verplichte 40 overheidsjaren levend en wel bereikt hebben. Ze zijn moe gestreden en hun oplaadmechanismen zijn  kaduuk of kapot, zo u wil. Het sprankelend lichtje in de poppetjes van hun ogen is vaak gedoofd en donker.

Jarenlange zware dienstroosters, gruwelijke zaken waarmee zij/wij in aanraking zijn geweest eisen nu eenmaal een zware tol. Zij/wij zijn blij de meet gehaald te hebben en in goede gezondheid afscheid te kunnen nemen van hun werkgever en collega’s. Het leven van een politiemens duurt na zijn/haar pensioen nu eenmaal niet zo lang meer....volgens grafieken en zo.

De politiek is overigens niemand gunstig gezind m.b.t. het pensioen. Pensioen besprekingen halen immers nog steeds het daglicht niet. Onvrede/disharmonie  hieromtrent groeit en bloeit uit tot een walmend spreekwoordelijk melanoom.

Kennelijk kunnen in NL alleen maar de verdachten, de noodzakelijke rechten aanspreken en wets rechtelijk omarmen. Voor slachtoffers en  werknemers helaas nu en nooit niet of beduidend minder dan verwacht.

Bij de politie kan men vanaf de leeftijd van 60 jaar met pensioen. Alleen de te stellen vraag is dan of dit verworven pensioen genoeg is om een normaal financieel leven te leiden of te /lijden! En toch zie ik deze modus steeds meer bij de politie zijn trend zetten.

Je moet dus financieel en maatschappelijk voorzorgen ruim van tevoren, waar mogelijk. Doe je dat niet, dan zit je met de gebakken peren en wordt de arbeidslast steeds zwaarder en het pensioen raakt dan ver buiten zicht.

Vanmorgen heeft onze chef mooie woorden uitgebracht bij het afscheid van een pensioenleeftijd gerechtigde collega.

Vreemd, maar even later twinkelden zijn ogen, Johan het ga je goed…

Vele collega's zullen er de komende jaren ook deze stap volgen naar hun pensioen, ondanks politieke intriges en weerstanden. 

Helaas zal de politionele pensioen uitstroom groter blijven dan de instroom. ook dat is politiek bepaald, een kwestie van geld en grafieken....