Translate

zondag 11 mei 2014

Facebook afspraak met de Dude.

Collega Jan G. en ik hadden middagdienst en elke collega op straat werd veelvuldig door de meldkamer aangevuurd om werkzaamheden te verrichten die niet 1-2-3 tot de kerntaken van de politie behoren. Dat zal de komende tijd alleen maar erger worden, dat weten we allemaal. Maar, hulp verlenen is bijna het mooiste in ons mooie politievak. Natuurlijk staat boeven-vangen ook hoog in ons vaandel.

Omstreeks 21.00 uur werd het meldingenpatroon rustiger en volgde het basale politiewerk. Adviezen geven, kromme situaties voor dat moment ietwat rechtbuigen en uiteraard het promoten om zonder ruzie vreedzaam naast elkaar te blijven wonen. U kent deze situaties wellicht.

Jan en ik werden plots aangestuurd naar een huiselijk geweld situatie. Dat is tegenwoordig bijkans een nieuwe verzamelnaam voor mishandeling, intimidatie, het leven zuur maken en zo verder. Vaak wordt de politie gebeld om uit een of andere impasse of juridische spagaat te komen. Natuurlijk is het dan goed om poolshoogte te gaan nemen om eventueel erger -elkaar de kop inslaan- voor te blijven.

Op de plaats van het ogenschijnlijke delict werden wij buiten op straat al opgewacht door twee vrouwen. We waren koud uitgestapt of de mallemolen van woorden werden met de kracht van 10 op de schaal van richter in onze oren gemikt. Voor deze vrouwen was de situatie helemaal duidelijk. Voor Jan en mij een beetje lastig om het reële beeld voor ogen te krijgen. We moesten dus iets sneller multitasken. Om de woordenlawine voor te blijven stelden we simpelweg aanvullende vragen. Toen moesten de dames behalve praten gaan nadenken en kregen wij een beetje “lucht”.

Uiteindelijk bleek - in a nut shell -  dat een van de vrouwen had ge-facebook-ed op de dating site. Zij dacht een leuke mannelijke date geregeld te hebben. Dus hadden zij zich een aantal uren geleden getroffen in een café in de buurt. De vrouw sprak nu met dubbele tong door stevige alco inname. Waardoor haar back Up hulp en toeverlaat de scepter overnam en als volleerd woordvoerster. Op mijn vraag antwoordde zij van; ja, ik heb alco gehad maar niet zoveel.

Wat was er nu gebeurd. De Dude (date) en dubbele tong hadden flink gelaafd aan Bacchus.  Voor de continuering waren beiden gegaan naar het adres van dubbele tong. Daar werd nog wat alco gebruikt en onmin was het resultaat van wederzijds aftasten. Daardoor voelde dubbele tong zich ongemakkelijk en wilde niet verder gaan. Zij was uiteindelijk de woning uit gegaan en had bij haar vriendin haar opkomende angst geuit.

De Dude was binnen in haar woning in slaap gevallen en wilde of kon niet meer weg. Ze wist ook wel dat zij dit probleem met Dude geheel aan zichzelf te danken had. Dom dus. Op onze vraag of ze nu van de politie verwachtte om uitsmijter te spelen voor haar miskleun antwoordde zij van, zie je wel dat ze niets voor me willen doen!

Over generaliseren gesproken. De Dude in haar woning was een beer van een vent en die zou ons gemakkelijk kunnen verschalken. Hij was ook nog super agressief. Voor Jan en mij dus geen optie om weg te gaan zonder de Dude uit haar woning te gaan halen.

Dus betraden wij de woning. Deze was amper verlicht. Uiteindelijk na 10 keer of zo gevraagd te hebben aan dubbele tong op straat - die ook nog slecht hoorde- werd de 5 watt lichtbron schakelaar gevonden en ingeschakeld. De Dude in zijn winterslaap lag languit op de bank in het schemerlampenlicht goed hoorbaar te ronken. Zijn contouren verraadden een flink volume aan mens, vooral in kilo’s lichaamsgewicht.

Hij ontwaakte op onze wek –wordt wakker- geluiden en duwtjes. Hij had een driedubbele tong en was het klassieke voorbeeld van een groot innemer aan alco en zo. Hij bralde erop los en zei hier te wonen.

Uiteindelijk gaf de Dude toe op date te zijn. Vrij snel verliet hij onder aanmaningen met de nodige ondersteuning van Jan en ik, de woning. Dubbele tong kon het niet geloven dat wij heelhuids uit haar huisje kwamen samen met deze 140 kilo zware Dude.

Hem op deze avond alleen maar uit de woning zetten zou het probleem niet oplossen maar voor nieuwe buurt problemen zorgen. Zoiets weet iedere politieagent uit ervaring. Dus oplossend gericht bezig zijn, was hier het motto.

In het kader van de politiewet hebben we de Dude naar zijn eigen woning gebracht. Gelukkig had hij de sleutels bij zich anders zou er weer een moeilijkheid gerezen zijn.

Onder weg lalde en bralde hij er vrolijk op los. Ik had mijn stoel helemaal naar voren gezet waardoor hij met zijn ruime lijf inclusief isolatie toch nog op de achterbank paste. De raam werd opengezet. Want ook wij mogen niet onder invloed rijden. De alco kegel was er een van jewelste. Hij sprak ook nog hard met de nodige consumptie.

Hij vond het fantastisch dat wij taxi voor hem speelden. Ik praatte een beetje mee met hem van blabla en gaf antwoorden op zijn blabla. De woordklanken zetten de toon boven de inhoud. Hij vond mij dan ook fantastisch omdat ik hem kennelijk begreep. Collega Jan kon doodbloeden maar voor mij zou hij door het vuur gaan. Ik was heel eventjes zijn "brother in Arms"! Ik dacht dat alleen maar sport verbroedert maar alcohol kennelijk ook op een doodlopende eenrichtingsweg. Komisch constatering! Even later was ook Jan weer zijn brother.  Gelukkig maar weer.

De Dude wilde mij de volgende dag politie informatie gaan geven. Hij had al vele jaren in het gevang gezeten. Dat wist ik uiteraard ook wel want ik kende hem en zijn politie palmares. Dus werd er een halve zondige afspraak gemaakt. Niet dus. Hem tot bij zijn woning begeleid waar hij zijn roes zou gaan uitslapen. Wij werden bij het afscheid nog overladen met bedankjes en schouderklopjes. Voor ons ook een mooie uitkomst, einde overlast. Voor zolang als het weer duren zal. Mensen als Dude hebben schijnbaar 24/7 aandacht en aanpak nodig.

Eind goed al goed. Ik hoop dat dubbele tong toekomstige dates op facebook achterwege zal laten. Facebook veroveringen en alco gaan in ieder geval niet samen in haar geval.

Dubbele tong en de Dude zullen zich achteraf waarschijnlijk van dit intermezzo niets tot weinig kunnen herinneren. Volledig weggepoetst uit de herinnering. Met dank aan Bacchus.

Blijkt toch maar weer eens dat de meeste successen bij de politie onbesproken blijven. Het zijn de kleinschalige dingen die het doen en niet alleen maar de heroïsche interventies met grote inzetten van politiemensen en materieel.

Als u denkt te weten hoe ik aan de benaming De Dude komt, geef maar een reactie.