Translate

zondag 11 mei 2014

Dimlichten uit als verrassing

Politie voertuigen zijn uiterst opvallend door hun striping. Goede zichtbaarheid in het openbaar domein en vooral in de preventieve sfeer is een pre. Dan weet iedereen meteen met de orde handhavers van doen te hebben. Maar in het kader van boeven vangen werkt dit uiterst pakkans reducerend.

De politie is vaak een hotspot in beweging door de opvallende retro flecterende striping en –kleuren. Ook de helmen van de motorrijders en de hesjes voor verkeer- en evenementenbegeleiding. Vele agenten hebben zelfs jassen in deze gele kleur. Burgers letten dan beter op. Een voorbeeld is dat in het verkeer mensen zich veel sneller aanpassen aan de regels als zij zich bespied voelen door opvallende politie en hun –voertuigen. Als politie onopvallend hun werk doet, dan gebeuren er in het verkeer en in het publieke domein veel meer overtredingen en misdrijven. Dat is nu eenmaal de wet van Bartje.

Reden voor uniforme politie zichtbaarheid? Onder andere om een baken of een lichtpunt te zijn dat vertrouwen geeft aan de burgers en de al dan niet gevoelsmatige veiligheid fors doet toenemen en criminele invloeden doet verbleken. Wanneer de misdaadcijfers en grafieken erop nageslagen en zakelijk gestript worden weergegeven dan zien we vaak dat subjectieve onveiligheidsgevoelens zwaarder wegen dan wat er feitelijk speelt in de tellingen.

Onzichtbaar zijn en blijven heeft in vele oorlogen geleid tot een goede informatiepositie en heeft vaak een andere-, vlottere en betere wending kunnen bewerkstelligen. Als het ware werd de angel uit de pels gehaald en kon in vele gevallen erger voorkomen worden.

Dan een van mijn surveillancedienst ervaringen met betrekking tot onzichtbaarheid, simpelweg door de dienstautoverlichting uit te schakelen: Ik had recent een keer nachtdienst met collega Maurice die nog in zijn politie opleiding zit. Na middernacht stuurde de meldkamer ons naar een straat waar door diverse personen met een donkere auto, mogelijk zou worden ingebroken in geparkeerde auto’s.

De getuige die de meldkamer informeerde, had vrij zicht op dit kennelijke dievengilde kwartet. We hadden een goed signalement. Op datzelfde moment lagen normale mensen thuis te slapen. Maar diegenen met het verstoorde dag- en nachtritme waren op hun hoede en uiterst crimineel actief.

We waren een paar kilometer verwijderd van de plek van delict. Andere collega’s waren ook met de nodige vitesse onderweg. Via ons gps systeem maakten we geen onnodige omwegen en met de voet stevig op het gaspedaal naderden wij zeer snel deze onheilsplek. Het was een situatie om met politieblauw de lucht te kleuren en met tatutatu ons opmerkzaam te laten gelden. Om het verrassingseffect aan onze zijde te houden, hebben we dit uiteraard niet gedaan.

De getuige bleef in telefonische life verbinding met de meldkamer met als gevolg excellente dader informatie en al hun bewegingen. We wisten dan ook bijna alles zonder ook maar iets gezien te hebben.
Mooie samenwerking pur sang met deze getuige.

Op het moment dat we de bocht naar de betreffende straat indraaiden gaf de meldkamer door dat de vier daders waren ingestapt in hun donkere auto en dat ze snel ertussenuit knepen. Voelden ze zich soms bespied? Wie zal het zeggen.

Ik zette het licht uit. Helemaal achter in de straat zagen Maurice en ik een donkere auto wegrijden van de plaats van delict. Met ontstoken verlichting nota bene. Dat maakte ons niets uit want we hadden hem zogenaamd in the picture. Maurice en ik bleken zonder de boeven opmerkzaam te maken op onze aantocht, onverhoeds en vooral ongezien zeer snel in te lopen op hen.

Net voor het moment dat de criminelen de grote weg op wilden rijden, stuurden wij onze politieauto met verblindende ingeschakelde verlichting inclusief de blauwe lampen, schuin voor hen. We sneden hen letterlijk de pas af. Kip, we hebben jullie! We stapten snel uit en keken in vier paar verbaasde- en beduusde ogen. Ze konden geen boe of bah meer zeggen. Als het ware aan de zitting vastgenageld.

De andere collega’s waren in no time bij ons. Hun voertuigen roken zwaar naar burning rubber. Zo gaat dat nu eenmaal op eensgezinde boevenjacht.

De inzittenden werden gecontroleerd en waren allen ambtshalve bekend met inbreken en soortgelijke criminele delicten. Ze werden allemaal overgebracht naar het bureau. In hun auto hadden ze inbrekerswerktuigen liggen. Ze konden zich niet legitimeren. Die nacht hebben ze vastgezeten bij de politie. De inbrekerswerktuigen waren zo speciaal van aard dat zij als leerobject voor politie zijn voorbehouden.

Het waren ruwe bolsters maar ze bleven gedwee luisteren naar onze aanwijzingen. Helaas maar ook gelukkig bleek na controle, dat er nog niet was ingebroken. De volgende dag na recherche onderzoek werden zij weer vrijgelaten en is het maar wachten tot weer een volgende confrontatie met de politie.

Mijn dank gaat vooral uit naar de onbaatzuchtige getuige die de politie in zijn eentje op het juiste spoor bracht. Deze nacht bleef het op straat veilig dankzij de aanpak van politie in brede preventieve zin en vooral door de helpende alarmerende -via 112- burger als super oog een oor van de politie.

Beregoed om onze dienstauto verlichting te kunnen uitzetten en de boeven daardoor onverhoeds te kunnen vastpinnen. Als zij ons eerder gezien hadden dan weet ik nog niet of wij hen hadden kunnen aanhouden. Dan was er minimaal en gevaarlijke aanhoudingsrace aan vooraf gegaan. Nu werd zulks helemaal voorkomen door onze dominante onzichtbaarheid.

De mensen uit de buurt konden in hun onwetendheid rustig doorslapen en hun eigendommen bleven deze keer onaangeroerd. Onze actie bleef dan ook onbekend in deze woonomgeving.

Mijn collega’s en ik hadden weer “onzichtbaar voor de gemeenschap” goed werk afgeleverd bij nacht en ontij. De straten bleven die nacht veilig.

Een druppel op een gloeiende plaat maar dan toch iets betekend hebben, maakte dat wij een goed gevoel overhielden aan deze gezamenlijke actie.