Translate

Sunday, April 16, 2017

RE: interview Amsterdamse hoofdcommissarisHet NRC interview met de Amsterdamse hoofdcommissaris.

De link = http://vl-nieuws.nl/mijn-agenten-hebben-het-te-druk-voor-hun-werk/ .

Ik heb dit interview gedeeld, geretweet maar net nog niet gefacebookt. Want dan sneeuwt mijn eigen blogserie te zeer onder. Maar het stuk blijft in mijn gedachten hangen.

Als oud rijkspolitie diender heb ik nog op Schiphol gewerkt tijdens de vele detachementen luchthavenbeveiliging. Dus voel ik enige verbondenheid met Amsterdam en de voormalige plek van huisvesting, het Districtsbureau van de Rijkspolitie, Sarphatistraat 110.De hoofdcommissaris noemt tal van heftige werkzaamheden in de hoofdstad waaronder de vele politieke aangelegenheden die de hoofdstad met zich mee brengt, en verder terreur en misdaad. Al deze zaken moeten gescreend, ingepast in personeelssterktes, onderzocht en  uitgevoerd worden. Grote spanningsvelden brengt e.e.a. met zich mee, vooral richting politieke verantwoording wanneer er onverdroten iets mis mocht dreigen te gaan.

Wat het interview aandraagt geldt niet alleen voor de centrum gemeente Amsterdam maar ook daar buiten en nog verder daarbuiten, zoals bv in Limburg. Laten we mijn plek van tewerkstelling bekijken. Sittard-Geleen heeft 100% meer buitenlandse grenzen dan Amsterdam.

De bottleneck van Nederland is thv Sittard-Geleen hemelsbreed 5 kilometer en daar reis je vrijelijk ongecontroleerd i.v.m. de open grenzen van België via Nederland naar Duitsland. Daarbij hebben wij ook te duchten van terreur en beteugeling hiervan. Grensoverschrijdende (drugs) criminaliteit is bij ons een moloch van jewelste. Het voelt aan als water naar de zee dragen.

Nu met Pasen is het te druk. De Amstel Goldrace legt het hele Heuvelland plat en slurpt de mankracht binnen de politie op. Met Pinksteren mogen we Pinkpop met vele duizenden bezoekers uit den lande verwelkomen. In heel Nederland wordt er Koningsdag gevierd, zo ook bij ons. Verwarde mensen, een kennelijk politieprobleem bij uitstek groeit in heel Nederland uit zijn totale voegen. Vergeet daarbij niet de oktoberfeesten in Sittard. Die worden stilaan groter dan in de bakermat München. Echter dit terzijde. In Limburg zijn er veel grote en kleine feestjes, van schutterij, OLS, processies, etc. te veel om op te sommen.

Kennelijk moet net als in de hoofdstad ook bij ons publiek massaal aangetrokken worden door de commercie en talrijke festiviteiten. Denk maar eens aan Groove Garden in Sittard of Solar in Remundj. In Limburg stikken we ook van het (on)eigenlijke politiewerk en moeten we meer met minder doen en adhoc op alles reageren wat in de openbare orde sferen van de aanvragende nimmer aflatende gemeentes, op ons af komt.

Deze buitenissigheden komen bovenop het normale politie- en wijkwerk. Prioriteiten stellen daar is de politie nog steeds niet goed in. We doen het derhalve altijd fout, want het moet bijna altijd anders volgens de bijna 17.000.000 bondscoaches die ons land telt. Ook in Limburg vinden er tal van inbraken plaats. Donkere dagen offensieven zijn het kortstondige antwoord op de jaarlijkse inbrekers hausse. We worden beter in het temperen en tegengaan van inbraakgolven. Inbraakgolven, daar moet innovatief sterk op ingehaakt worden.

Limburg vergrijst sterk en de populatie wordt steeds kleiner volgens de toekomstbeelden. Echter de vergrijzing wordt steeds kleiner in tegenstelling tot de profetieën. Uw politie vergrijst even sterk mee. Bij woningbouw is het credo afbraak voor nieuwbouw. Asbest saneringen en elk dak vol timmeren met zonnepanelen, als ultieme opgave en wens van de provincie. Boeren stoppen bitter, omdat de nood te hoog is, massaal hun geliefde werkzaamheden.

De burgers worden steeds minder tevreden over de politie en het gezag. Dat is landelijk zo. De 2-jaarlijks politie monitor is een afrekenend model i.p.v. innovaties die het tij genoeg doen keren. Handhaving is een probleem. Zelf denk ik dat er maar een partij is die zich aan alle regels moet houden ten koste van vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging. De politie dus, die als onmogelijke taak alle tenlasteleggingen moet bewijzen bij de rechter.

Kennelijk vindt ook de Amsterdamse hoofdcommissaris de politie te wit. Daar moet voor 50% van de nieuwe aanwas verandering in komen. Dat vindt onze Nationale korpschef ook. Dit onderwerp heeft bij mij reeds de geschreven revue gepasseerd in mijn blog;

http://hantummers-wijkagent.blogspot.de/2017/02/uw-politie-is-te-wit.html

XTC labs zijn vooral gevestigd in Brabant en Limburg. Team Ondermijning heeft een zware kluif hieraan in heel Nederland.

Vrij parkeren bij politiebureaus voor collega’s wordt overal in den lande ervaren als een groot probleem. De belastingdienst gaat mogelijk over tot aanpak van vrij parkeren en dit financieel belasten omdat dit gemiste inkomsten of zo zijn!  Elke politieregio heeft te maken met specifieke problematieken. Harmonisatie in deze vraagstukken zal altijd appels vergelijken met peren zijn. Overal wordt brood gebakken maar de smaken zijn verschillend en soms niet lekker.

Meer personeel, meer middelen en meer voertuigen schijnt de utopie van de toekomst te zijn. Vooral nu er steeds meer met de computer gewerkt wordt. Bekijk ook de petitie politie tot maximaal 62 jaar ivm de vergrijzing. Deze petitie past precies op mijn dienstbare situatie en die van vele andere collega’s.

De link = http://www.petities24.com/politieagent_tot_max_62_jaar

Of de burgers hier blij zijn met deze uitkomsten en prognoses valt te betwijfelen. Ik zelf gok op meer zelfredzaamheid en verdraagzaamheid in combinatie met omgekeerde bewijslast voor veel zaken waar de politie nu te veel inspanningen voor moet doen.

„en dit is mijn droom”